Toepassingen van boomschors

Wat is mulchen?

Bodemmulchen is een landbouwtechniek waarbij het bodemoppervlak wordt bedekt met mulch om de bodem te beschermen en de eigenschappen ervan te verbeteren. Hiermee wordt voorkomen dat onkruid groeit, vocht van het oppervlak verdampt en fruit in contact komt met de grond.

Mulch kan worden gemaakt van een grote verscheidenheid aan materialen, zowel organisch als anorganisch, die tot bepaalde formaten worden vermalen. Dit kunnen boomschors, droog gras, notendoppen, zand, gebroken steen, granietsnippers, landbouwtextiel, polyethyleenfolie en vele andere materialen zijn.
Maar de beste keuze qua combinatie van eigenschappen en esthetiek is pijnboomschorsmulch.
Op de grond gelegde dennenmulch rot, verbetert de bodemstructuur en verrijkt deze met micro-elementen en voedingsstoffen.
Mulch van pijnboomschors vermindert de hoeveelheid water die u de planten moet geven, het losmaken en bemesten, verandert het uiterlijk van de locatie en verhoogt de opbrengst.


Mulchen is een van de meest effectieve manieren om planten gezond te houden.

Pijnboomschors voor bodemmulch en landschapsontwerp

Tuinders die pijnboommulch op hun percelen gebruiken, willen niet alleen de bodem beschermen, maar ook aantrekkelijk maken.
Mulch van pijnboomschors bestaat uit een harde buitenlaag en een zachte binnenlaag. De voedingsstoffen bevinden zich in het binnenste gedeelte, waardoor de voedingswaarde van het materiaal afhankelijk is van de hoeveelheid ervan.
Ontwerpers en tuinders waarderen deze bedekking vanwege de duurzaamheid, betaalbaarheid en uitstraling. Ze gebruiken het om ruimtes te decoreren, bijvoorbeeld onder vaste planten en struiken.


Wat zijn de voordelen van het gebruik van pijnboomschors als mulch?

Pijnboomschors is een natuurlijk materiaal dat de natuur ons schenkt.
Het gebruik ervan levert ons de volgende voordelen op:
· Zorgt voor een optimaal temperatuurregime: wortels hebben geen last van oververhitting of bevriezing. De bodemtemperatuur blijft stabieler.
· Handhaaft de waterbalans: voorkomt dat vocht verdampt en zorgt ervoor dat overtollig vocht niet kan ontsnappen tijdens regenachtige periodes. De grond blijft los en er vormt zich geen dichte korst op het oppervlak.
· Verbetert de bodem: verrot en verzadigt de bodem met voedingsstoffen. Trekt regenwormen aan, wat de structuur verbetert en de luchtdoorlatendheid vergroot.
· Beschermt: de fungiciden in de samenstelling weren insecten af ​​en voorkomen dat vrouwtjes eieren leggen. Een uniek filter voorkomt dat schadelijke stoffen de wortels bereiken. Onkruid groeit langzamer. Fytonciden voorkomen de ontwikkeling van schimmelziekten.

Hoe bereid je een terrein voor op mulchen?

Voordat u gaat mulchen, moet u het gebied voorbereiden. Verwijder afval en plantenresten, wied onkruid, voeg organisch materiaal en stikstofhoudende meststoffen toe. Ze worden op een diepte van 15-20 cm geplant, zodat de plantenwortels ze kunnen gebruiken tijdens hun ontwikkeling. Droge grond wordt bevochtigd en een beetje losgemaakt.
Bedek de bedden in het voorjaar of de herfst met mulch. Het is beter om de procedure in het voorjaar uit te voeren voordat er onkruid verschijnt. Als er al onkruid op de plek is ontstaan, moet u het wieden en losmaken. Er zijn twee momenten waarop u in de herfst kunt mulchen:
· om micro-organismen te behouden – in het begin;
· ter bescherming tegen vorst – aan het einde.
Bij het vormen van nieuwe aanplant wordt mulchen toegepast, ongeacht het seizoen. Ze verwijderen al het onkruid uit het gebied, geven het water, voegen meststof toe en leggen vervolgens de schors neer.

De nuances van het gebruik van pijnboomschors op de site.

Bij het leggen van mulch moet u een aantal regels kennen en volgen om de planten niet te beschadigen en het maximale effect ervan te bereiken:
· Niet verdichten. Verdeel het in een gelijkmatige laag.
· De grond moet na de winter uitdrogen.
· Verwijder ontkiemd onkruid zonder de verteerde laag te verstoren.
· Geef water door de mulchlaag heen.
· Zorg voor een opening tussen de stam en de schors. Voor struiken – ongeveer 4-5 cm, voor bomen – 6-8 cm. De mulch mag niet in contact komen met de stam van de plant.
· Aan de zonnige kant van het terrein kunt u een extra laag dennenmulch aanbrengen. In de schaduw nemen ze af.

Typische fouten

Ervaren tuinders volgen alle regels van het mulchen, maar beginnende tuinders maken vaak fouten waardoor ze niet het gewenste effect bereiken en waardoor planten ziek worden of zelfs afsterven. Laten we eens kijken naar de belangrijkste verkeerde stappen:
· Vroegtijdige implementatie. Voorkomt opwarming van de bodem en vertraagt ​​de gewasontwikkeling.
· Droge grond. Geef de grond niet te veel water voordat u gaat mulchen. De bast laat niet genoeg vocht door om de wortels te voeden.
· Plaatsing dicht bij de stam en stengel. Het sluiten van de wortelhals. Slechte luchtuitwisseling leidt tot rotting.
· Onvoldoende laagdikte. Om de wortels tegen oververhitting te beschermen, moet de laag worden vermeerderd als er veel zonlicht is. Ter bescherming tegen onkruid moet de mulchlaag minimaal 8-10 cm dik zijn.

Boomschors60.be

Decoratieve schors van topkwaliteit van de fabrikant. Op onze website vindt u de meest gedetailleerde informatie over het gebruik van schors als toevoeging aan uw tuin.

Locatie

Sint-Livinuspolder 2, 9982 Sint-Laureins, België

Ma - Vr: 9.00 - 18.00 uur

Zaterdag: 10.00 - 15.00 uur

Zondag: Gesloten

BTW  BE1017 985 702

+32(0)470 56 27 67

boomschorstuin@gmail.com